perjantai 26. syyskuuta 2008

Unelma

Pikkuhiljaa se alkoi. Ensin lueskelin postimyyntikuvastoja, ja tilasin summassa jotain perennoja. Edellinen omistaja oli sanonut, ettei pitkässä kukkapenkissä kasva mikään, koivut vievät kaiken veden ja ravinnon. Kokeilin kuitenkin loistotädykettä ja karpaattienkelloa, sekä istutin tulppaaneita ja krookuksia.
Yksikään sipulikukka ei noussut, tädykkeet lamosivat rumasti maata pitkin ja karpaattienkellot hävisivät kokonaan. En silti lannistunut, vaan seuraavana vuonna vaihdoin penkin mullat kokonaan, viisi kuutiota siihen meni. Tällä hetkellä siinä kukkii kevätkaihonkukka, helminukkajäkkärä, syysasteri, tuivio, vuorenkilpi, maksaruohoja ja verikurjenpolvi. Muun muassa. Ja keväällä ensimmäiset esikot ja krookukset.

Hurahtaminen puutarhaan tapahtui asteittain. En muista, milloin huomasin lainaavani puutarhalehtiä kirjstosta ja tekeväni merkintöjä ruutuvihkoon. Aloitin siitä, että opettelin tunnistamaan kaikki puutarhamme kasvit, ja kirjasin ylös lajikkeet sekä niiden latinankieliset nimet. Seuraava vaihe oli omien kukkapenkkien suunnittelu ja perustaminen . Joka kesä olen uuden penkin perustanut. Perennainnostuksen jälkeen ihastuin ruusuihin ja kärhöihin. Kärhötkin piti hakea Sofianlehdosta asti, olin nimittäin lukenut, että Börje Fi on Suomen paras kärhöasiantuntija. Kärhöjen jälkeen innostuin potager-tyyppisestä kasvimaasta sekä yrteistä. Yrttikirjakin piti ostaa, sillä pitihän kasvatteja sitten laittaa ruokiin. Timjamia, salviaa, rakuunaa, yrttiselleriä, lipstikkaa, basilikaa, sitruunamelissaa , persiljaa, tilliä ja ruohosipulia.

Nämä kaikki vaiheet johdattelivat minua pikkuhiljaa siihen suurimpaan visioon- omaan viherhuoneeseen. Vanhoista ikkunoista tehtyyn , kulmikkaaseen viherhuoneeseen, joka syksyn tummina iltoina loistaisi kuin jalokivi kymmenien kynttilöiden valaisemana! Jonka patinoiduilla tiilillä verhotulla lattialla olisi ruukkuja, joissa kasvattaisin mm. bougainvilleaa ja viiniköynnöstä!
Rottinkisissa tuoleissa olisi saaleja, joihin kääriytyneenä nauttisin täyteläistä viiniä , pienen suihkulähteen solina säestäisi tätä herkkää vihertuuraajan iltaa.

Tästä kaikki siis alkoi.

1 kommentti:

risulintu/Anne kirjoitti...

Löysin blogiisi Huiskulan äänestyksen kautta ja luin tarinasi pötköön. Sopiihan, että lisään blogisi omiin suosikeiheni, sillä luen mielelläsi tämän helmen rakentamisen vaiheista lisääkin. Samanlainen projekti itselläkin tulollaan, kunhan vain oikea paikka kasvarille löytyy.